Poliüretan Parça Üretimi
Poliüretan, karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir.
Günümüzde poliüretanların esnek köpükler (süngerler), esnek ve şişmeyen yapıdaki elastomerler, yapıştırıcılar, kaplamalar, hem elastomer hem köpük yapısını içinde barındıran integral ürünler, rijit köpükler (yalıtım malzemeleri), rijit ve şişmeyen yapıdaki tahta taklidi ürünler gibi uygulamaları mevcuttur.
Bunlardan köpük yapısındaki poliüretanlarda genellikle polieter polioller kullanılır. Esnek köpüklerde şişirme ajanı olarak su, rijit köpüklerde ise şişirme ajanı olarak suyun yanında ısı yalıtımı sağlayan gazlar da kullanılır. Esnek köpükler genellikle konfor sağlama amacıyla üretildiği için açık hücre yapısında olmak zorundadır, rijit köpükler ise kapalı hücre yapısında olmalı ve içerdiği gazı dışarıya salmamalıdır. Şişmeyen poliüretanlarda ise bileşenlerdeki nem tamamen uzaklaştırılmalıdır.
Poliüretanı Nerede Kullanıyoruz ?
Poliüretan ürünler, hayatımızın hemen her yerine girmiştir.
• Otomotiv Sanayi
• İnşaat Sanayi
• İş makineleri
• Mobilya
• Denizcilik
Bunların dışında polyester polioller kullanılarak üretilen terlik ve ayakkabı tabanları da poliüretan uygulamaları arasındadır. Ayrıca koltuk döşemelerinde, çanta ve ayakkabılarda kullanılan sunideri de poliüretandır.
Poliüretan Hayatımızın her yerinde...
Giydiğimiz ayakkabıların tabanında, oturduğumuz koltuklarda suni deri yattığımız yataklarda sünger olarak, ayna ve koltukların süslemelerinde tahta taklidi olarak, buzdolaplarının ve termosifonların yalıtım malzemesi olarak, arabalarda konsol ve direksiyon olarak, binaların duvarlarını kaplayan paneller olarak poliüretan hayatımızın tüm alanlarında kullanılmaktadır.
This post is also available in: İngilizce